Tandläkaren

Har inte kunnat blogga idag för jag har helt enkelt inte haft tid! Vi har varit hos tandläkaren med hästarna och det har verkligen tagit hela dagen! Leona har blivit vaccinerad och rakad också.

Att åka till tandläkaren är något alla hästar förtjänar , minst en gång om året. Och då menar jag INTE till en veterinär. En veterinär raspar bara lite ovanpå tänderna , det ger inte alls så bra effekt som en riktigt tandläkare!
En riktig tar tand för tand med en speciell "borr" och håller på en bra stund för att få det bra och snyggt.
Många av alla hästar som är magra är inte magra för att dom inte får någon mat. Dom kan äta hur mycket som helst, problemet är att dom tuggar maten fel och får därför inte i sig all näring.
En häst ska kolla upp sina tänder INNAN man sätter in ett bett i munnen på den och börjar rida. Alltså innan den är 3 år. Hästens kindtänder blir som knivar i munnen , hästen får sår i munnen som gör otroligt ont.
Detta är en plåga för många och INGA hästar ska behöva ha det så! Dom flesta bör få tandvård en gång per år. Men vissa (till exempel Leona) behöver bara vartannat år. Hennes tänder är såpass fina ändå , men hon får ändå följa med och kontrollera så att dom verkligen inte behöver fixas!

Lite kul när han sa: "Jag skulle gissa på att hon är 5-10 år yngre , men för att vara mer exakt så skulle jag säga 15-16år."
Kul hur bra tänder hästen kan ha och att dom är så fräscha! :) För i passet står det ju trots allt att hon är 22år och det är hon ju.. :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:






Trackback